Charakter wnętrz tego domu jest mocno związany z nowoczesną, modernistyczną bryłą budynku. Występujące tu liczne przeszklenia okienne, wprowadzają wiele światła do pomieszczeń, a otwartą przestrzeń podkreśla  pojawiające się w niedużej ilości wyposażenie.

Na wprost wejścia znajduje się dwukondygnacyjne okno z otwarciem na ogród. Daje ono efekt transparentności budynku. Na jego tle znajduje się reprezentacyjny stół oraz wysoka, sięgająca drugiej kondygnacji lampa, wypełniająca  „pustkę” nad jadalnią. Elementy te specjalnie wybrano ażurowe aby tego szczególnego widoku nie zasłaniać.

Salon jest miejscem typowo wypoczynkowym z przestronną kanapą zwróconą częściowo w stronę ogrodu, częściowo w stronę kominka i ukrytego w zabudowie nad kominkiem TV. Jest też miejsce gdzie również w ażurowym fotelu, patrząc na ogród można poczytać książkę. Zamiast zasłon czy rolet zastosowano ruchome panele meblowe, którymi można zasłonić okna.

Kuchnia również otwarta na ogród, wydzielona została od reszty domu prostą wyspą i minimalistycznymi hokerami.

Wykończony fornirem kubik z biblioteką po prawej stronie od wejścia kryje w sobie spiżarnię oraz garderobę.

Na parterze znajduje się jeszcze gabinet, do którego prowadzą przesuwne drzwi z przyciemnionego szkła oraz mała toaleta gościnna.

Na piętro składa się korytarz pełniący również funkcję biblioteki, sypialnie dzieci oraz sypialnia główna stanowiąca odrębną przestrzeń prywatną połączoną z garderobą i wygodnym pokojem kąpielowym. Piętro drugie to miejsce odpoczynku z salą telewizyjną oraz biblioteka z siłownią.

Wszystkie kondygnacje łączy klatka schodowa zamknięta szklaną ścianą.

 

Biuro projektowe: KUOO/ARCHITECTS

Lokalizacja: Luxemburg

Obiekt: Aranżacja wnętrz domu jednorodzinnego

Powierzchnia: 252m2

Realizacja: 2014
/2015