Łódź, PL
Mieszkanie

Zakres opracowania: Projekt wnętrz mieszkania
Biuro projektowe: KUOO ARCHITECTS

Projekt: 2016
Powierzchnia: 127m2
Lokalizacja: Łódź, Polska

Projekt mieszkania powstałego z połączenia dwóch sąsiadujących ze sobą lokali. Minimalistyczne, kontrastowe wnętrze przeznaczone dla małżeństwa z dwójką dorastających córek.

W korytarzu wita nas czarna bryła – widoczny z trzech stron kubik wynikający z obudowy łazienki. Przeciwwagę stanowi prowadzący do kuchni ciąg białych szaf jednocześnie funkcjonujący w przedsionku jako garderoba. Stół sąsiaduje z dwóch stron z blatem roboczym – umieszczenie go w kuchni pozwoliło nam uzyskać jak najwięcej miejsca w dalszej części mieszkania, którą przeznaczyliśmy na przestronny salon z dużą, rodzinna sofą oraz pufami.

Od pokoju dziennego odchodzi korytarz prowadzący do strefy nocnej. To właśnie on łączy wcześniej oddzielone od siebie dwa lokale. Aby optycznie go powiększyć i dodać lekkości zastosowaliśmy podświetlany sufit napinany.

Pierwszym dostępnym z komunikacji pomieszczeniem jest sypialnia inwestorów. Zaproponowaliśmy umieszczenie materaca na niskim, podświetlanym podeście, wypełniającym całą szerokość pokoju.