Łódź, PL
Mieszkanie

Zakres opracowania: Projekt wnętrz mieszkania
Biuro projektowe: KUOO ARCHITECTS

Projekt: 2014
Powierzchnia: 60m2
Lokalizacja: Łódź, Polska

Mieszkanie w Łodzi położone nad rozległym terenem zielonym miało być oazą spokoju w centrum miasta. Przeznaczone dla małżeństwa, które ceni sobie wygodę i kontakt z naturą.

Wnętrze jest bardzo jasne, utrzymane w stonowanej kolorystyce. Sercem domu jest salon, przenikający się z jadalnią i niewielką kuchnią. Gospodarze nie są wielbicielami gotowania, więc blat roboczy został dodatkowo ukryty za chowanymi  drzwiami w wysokiej zabudowie, żeby kuchnia wizualnie zanikała w przestrzeni mieszkania.

Sypialnia została wydzielona niepełną ścianą działową. Pozostawione szerokie przejście z salonu do sypialni sprawia, że przestrzenie te łączą się powiększając optycznie wnętrze. Dzięki zastosowaniu przeszklonych drzwi przesuwnych możemy je jednak zupełnie od siebie oddzielić, uzyskując większą prywatność.

Niewielka łazienka nawiązuje kolorystycznie do reszty mieszkania. Uzyskaliśmy to dzięki połączeniu bieli, szarości, jasnego drewna i szkła w kolorze sepii.