Wrocław, PL
Dom jednorodzinny

Zakres opracowania: Projekt wnętrz domu jednorodzinnego
Biuro projektowe: KUOO ARCHITECTS

Projekt: 2016
Powierzchnia: 500m2
Lokalizacja: Wrocław, Polska.

500m2 – dwukondygnacyjny dom z basenem i garażem przywodzącym na myśl ekskluzywny salon samochodowy. Przestrzeń, w której jakość i elegancja stoją na pierwszym miejscu.

Utrzymane w eleganckiej kolorystyce wnętrze jest połączeniem szarości, czerni i ciepłego drewna. Zastosowanie surowego betonu podkreśla jakość zastosowanych materiałów.

Przeszklone na dwie kondygnacje ściany zewnętrzne hallu akcentują wejście do budynku oraz dzielą go symbolicznie na dwie części – w jednej znajduje się cała strefa dzienna, w drugiej natomiast pomieszczenia towarzyszące - pokój gościnny, łazienka, garderoba oraz garaż. Hall zwieńczony jest oryginalną więźbą dachu. Ażurowa klatka schodowa prowadzi na galerię na piętrze, gdzie mieszczą się sypialnia inwestorów, pokoje dzieci oraz łazienki. Ważnym miejscem w hallu jest biblioteka, która ma swoją kontynuację również na piętrze. Po jej bokach znajdują się przejścia do kuchni, jadalni i salonu. Stąd rozpościera się widok na ogród oraz otoczony wodą taras.

Funkcje są symbolicznie wydzielone przez sposób wykończenia posadzki – kuchnia i jadalnia zamykają się w kwadracie wykończonym płytką wielkoformatową, salon wyznacza dywan znajdujący się pod sofą. Strefa wypoczynkowa ma swój ciąg dalszy po drugiej stronie ściany kominowej z panoramicznym, przeszklonym z dwóch stron paleniskiem. Znajdują się tam szerokie, wykończone skórą siedziska, miejsce do pracy oraz fortepian. Pomieszczenie to jest przejściowe i prowadzi do części z basenem oraz sauną.

Sypialnia inwestorów zmienia się  płynnie w salon kąpielowy, który możemy zamknąć przesuwnymi drzwiami z dymionego szkła. Identyczne drzwi pojawiają się również za zagłówkiem łóżka i kryją za sobą garderobę. Wolnostojąca wanna została wyeksponowana dzięki umieszczeniu jej na kamiennym podeście na środku łazienki. W jej tle znajduje się wyjście na prywatny taras.

Po drugiej stronie korytarza zlokalizowane są pokoje dzieci. Między nimi zaprojektowaliśmy łazienkę z dostępem z dwóch stron. Do łazienki przechodzi się przez garderoby.