Kraków, PL
Apartament

Zakres opracowania: Projekt wnętrz apartamentu
Biuro projektowe: KUOO ARCHITECTS

Projekt: 2016
Powierzchnia: 230m2
Lokalizacja: Kraków, Polska

Projekt apartamentu w jednej z krakowskich kamienic z początków XX wieku. W oficynie znajdują się zabytkowe zabudowania i rozległy teren zielony należący do pobliskiego zakonu, a z okien apartamentu rozpościera się przepiękny widok.

Mieszkanie ma szereg cech wynikających z charakteru zabudowy, które są jego niewątpliwymi atutami. Jest to między innymi rzut w kształcie litery U – inwestorzy są właścicielami całego jednego pietra, więc okna skierowane są zarówno na ulicę, jak i na oficynę. Pomimo obniżeń sufitów w najwyższym miejscu wnętrze ma 3,5m, podobnie jak przesuwne okna – portfenetry, otwierające całe jedno skrzydło mieszkania na ogród. Właśnie w tej części zaprojektowaliśmy jadalnię z unosząca się nad nią dwumetrową lampą.

Tuż obok mieści się kuchnia – jest to otwarte pomieszczenie z wyspą znajdującą się w przejściu między jadalnią, a salonem. Jej obszar wyznaczają płytki podłogowe z orientalnym, geometrycznym motywem.

Następne pomieszczenia również są przechodnie – do salonu możemy dostać się bezpośrednio z korytarza lub przez garderobę i bibliotekę, znajdujące się na wprost wejścia do mieszkania. Pierwotnie te dwie strefy były od siebie oddzielone. Postanowiliśmy jednak zburzyć ścianę między nimi, połączyć je i jednocześnie doświetlić korytarz oknami od strony ulicy. Każde z pomieszczeń możemy zamknąć szklanymi drzwiami przesuwnymi lub zostawić je jako wspólną, otwartą przestrzeń.

Charakterystycznym zabiegiem jest wykończenie ścian zabudową meblową fornirowaną, znad której wydobywa się rozproszone delikatne światło.

Wnętrze jest monochromatyczne. Podstawowym przełamaniem kolorystycznym jest naturalna zieleń, której nie brakuje ani we wnętrzu ani na zewnątrz mieszkania.